Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Αγγειακοί πολύποδες στο χοριοειδή

Οι αγγειακοί πολύποδες στο χοριοειδή είναι μια αλλοίωση στο βυθό του ματιού, στη βαθύτερη στοιβάδα της ωχράς κηλίδας που λέγεται χοριοειδής χιτώνας. Αποτελεί μια ξεχωριστή μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι δύσκολή συχνά στην διάγνωση και αντιμετώπισή της.

Τα συμπτώματα απο την όραση που προκαλούν οι αγγειακοί πολύποδες στο χοριοειδή είναι η θόλωση της όρασης, η οποία μπορεί να είναι απότομη και εκτεταμένη σε περίπτωση αιμορραγίας στην ωχρά κηλίδα. Ενίοτε, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι έντονα και υπάρχει περίπτωση να διαφύγουν της προσοχής και οι ασθενείς είτε να μην τα αντιληφθούν, είτε να μην τα αξιολογήσουν και να τα αγνοήσουν για κάποιο διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει απλά διαρροή υγρού στην ωχρά και μπορεί να προκαλέσει ήπια παραμόρφωση των αντικειμένων, όπως η τυπική υγρή μορφή της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Χρειάζεται λοιπόν υψηλός βαθμός υποψίας και βέβαια γνώση εκ μέρους του ιατρού της εικόνας του βυθού, όπου μπορεί να υποκρύπτονται οι αγγειακοί πολύποδες. Σήμερα, διαθέτουμε πολλές δυνατότητες απεικόνισης του βυθού και διάγνωσης αυτών των παθήσεων. Μια απο αυτές είναι η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) που μας δίνει ύποπτα ευρήματα, δηλαδή μικρές και οξύαιχμες αποκολλήσεις του μελαγχρόου επιθηλίου σε συνδυασμό με υγρό κάτω απο τον αμφιβληστροειδή. Το μελάγχρουν επιθήλιο είναι το υπόστρωμα-η βάση- πάνω στην οποία επικάθονται τα ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδή.

Αγγειακοί πολύποδες στο χοριοειδή, όπως απεικονίζονται με οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)
Αγγειακοί πολύποδες στο χοριοειδή, όπως απεικονίζονται με οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Διακρίνεται μεγάλη αποκόλληση του μελαγχρόου επιθηλίου δεξιά.

 

 

 

 

 

 

Επιπλέον, απαραίτητη εξέταση είναι η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη, η οποία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση και θα καθοδηγήσει την πιθανή θεραπεία. Οι πολύποδες μπορούν να δώσουν ποικίλλες εικόνες στην αγγειογραφία και να προκαλέσουν διαγνωστική σύγχυση. Μερικές απο αυτές μπορείτε να δείτε παρακάτω απο περιστατικά που έχουν αντιμετωπισθεί στο ιατρείο.

IPCV ICGA EARLY
Αγγειακοί πολύποδες στο χοριοειδή όπως απεικονίζονται με αγγειογραφία με ινδοκυανίνη (ICGA). Διακρίνεται σκούρα η αποκόλληση του μελαγχρόου και η αιμορραγία.
Συνδυαστική απεικόνιση με αγγειογραφία ινδοκυανίνης και OCT, όπου διακρίνεται μονήρης πολύποδας.
Συνδυαστική απεικόνιση με αγγειογραφία ινδοκυανίνης και OCT, όπου διακρίνεται μονήρης πολύποδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφού γίνει η σωστή απεικόνιση και διάγνωση, οι αγγειακοί πολύποδες στο χοριοειδή θεραπεύονται με συνδυασμό ενδοϋαλοειδικών ενέσεων και φωτοδυναμικής θεραπείας. Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις είναι αυτές που χρησιμοποιούνται και σε άλλες παθήσεις της ωχράς κηλίδας, όπως το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας ή το οίδημα απο θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς αλλά και στις συνηθέστερες μορφές της ηλικιακής εκφύλισης υγρού τύπου. Πρόκειται για τους λεγόμενους αγγειογενετικούς παράγοντες (anti-VEGF). Η φωτοδυναμική θεραπεία είναι ενα ειδικό λέϊζερ που γίνεται μετά απο ενδοφλέβια έγχυση ειδικής φωτοευαίσθητης ουσίας και αναλύεται διεξοδικά σε ξεχωριστό κεφάλαιο της ιστοσελίδας μας.

Πάντως, η νόσος είναι σχετικά δύσκολη στην αντιμετώπισή της και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται απο την εντόπιση της βλάβης, τη έγκαιρη διάγνωση και βέβαια τη σωστή συνδυαστική αντιμετώπιση.