Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας

Η μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας (χωρίς σκιαγραφικό), ή αλλιώς OCT-αγγειογραφία, είναι αναμφίβολα μια τελευταία και πολύ σημαντική καινοτομία στην απεικόνιση και διάγνωση, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να απεικονίσουμε πολλές περιπτώσεις με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς υγρού τύπου με χοριοειδική νεοαγγείωση. Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς αποτελεί απο τις συνηθέστερες αιτίες τύφλωσης και οφθαλμικής νοσηρότητας στο σύγχρονο κόσμο. Μια ειδική κατηγορία αυτής, η οποία μάλιστα θεωρείται η πιο δύσκολη και επιθετική, είναι η αγγειωμάτωση αμφιβληστροειδούς ή RAP (retinal angiomatous proliferation). Μέχρι πρόσφατα η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη (ICGA) ήταν η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της αγγειακής αναστόμωσης στον αμφιβληστροειδή, ειδικά σε προχωρημένα στάδια. Πλέον, με τη μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας (χωρίς σκιαγραφικό) είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε την μικρή βλάβη των αγγείων στις εσωτερικές αγγειακές στοιβάδες της ωχράς κηλίδας. Μάλιστα, μπορούμε να προβούμε σε παρακολούθηση (follow-up) της ανταπόκρισης στη θεραπεία με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις, αλλά και να έχουμε το στόχο για φωτοδυναμική θεραπεία.

Μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας, η οποία απεικονίζει ειδική μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς, την RAP. Παρατηρείστε στους δύο κόκκινους κύκλους την αγγειακή βλάβη (λευκό σήμα), η οπόια προκαλεί το οίδημα ωχράς κηλίδας, ως μαύροι κυστικοί χώροι (μπλέ κύκλος στην εικόνα κάτω)
Μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας (OCT αγγειογραφία), η οποία απεικονίζει ειδική μορφή ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς, την RAP. Παρατηρείστε στους δύο κόκκινους κύκλους την αγγειακή βλάβη (λευκό σήμα), η οποία προκαλεί το οίδημα ωχράς κηλίδας, ως μαύροι κυστικοί χώροι (μπλέ κύκλος στην εικόνα κάτω)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μη επεμβατική αγγειογραφία (χωρίς σκιαγραφικό) όμως μας δίνει επιπλέον δυνατότητες στην απεικόνιση ωχράς κηλίδας σε περιπτώσεις κεντρικής ορώδους χοριοαμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία συνοδεύεται απο χοριοειδική νεοαγγείωση. Η χοριοειδική νεοαγγείωση συνήθως αφορά σε ηλικιωμένους (άνω των 50 ετών) με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Πλέον όμως, η παρουσία της αναγνωρίζεται και σε νεότερους ασθενείς με κεντρική ορώδη και παχύ χοριοειδή. Ακόμα όμως και στους ηλικιωμένους με τυπική εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μπορούμε να δούμε τη χοριοειδική νεοαγγείωση ακόμα και όταν το υγρό στην ωχρά κηλίδα «στεγνώσει» και απορροφηθεί μετά απο θεραπεία. Έτσι, μπορούμε να ξέρουμε αν η μεμβράνη κάτω απο την ωχρά κηλίδα είναι ακόμη ενεργός ή υψηλού κινδύνου για μελλοντική διαρροή, ώστε να ρυθμίσουμε τη συχνότητα παρακολούθησης και την ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας.

Μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας σε ασθενή με χοριοειδική νεοαγγείωση χωρίς υγρό. Ο ασθενής έχει υποβληθεί επι σειρά ετών σε πολλές ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις και είναι στεγνή η ωχρά. Ωστόσο, η νεοαγγείωση υπάρχει απο κάτω, οπότε χρειάζονται αναμνηστικές εγχύσεις ανα διαστήματα.
Μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας (OCT αγγειογραφία) σε ασθενή με χοριοειδική νεοαγγείωση χωρίς υγρό. Ο ασθενής έχει υποβληθεί επι σειρά ετών σε πολλές ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις και είναι στεγνή η ωχρά. Ωστόσο, η νεοαγγείωση υπάρχει απο κάτω (εντός του κόκκινου κύκλου), οπότε χρειάζονται αναμνηστικές εγχύσεις ανα διαστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Φυσικά, η μη επεμβατική αγγειογραφία (χωρίς σκιαγραφικό) δεν αποτελεί «πανάκεια», δηλαδή δεν πρόκειται να αντικαταστήσει πλήρως τις αγγειογραφίες με σκιαγραφικά (φλουροαγγειογραφία και ινδοκυανίνη) στην απεικόνιση ωχράς κηλίδας. Οι πολύποδες στο χοριοειδή για παράδειγμα απαιτούν τη χρήση σκιαγραφικού με ινδοκυανίνη. Πάντως, είναι πλέον βέβαιο πως διαθέτουμε άλλο ένα μοντέρνο και σύγχρονο «όπλο» στο διαγνωστικό μας «οπλοστάσιο».

Αγγειακοί πολύποδες χοριοειδούς, όπως απεικονίζονται με αγγειογραφία με ινδοκυανίνη, ώς λευκές κηλίδες στην ωχρά κηλίδα.
Αγγειακοί πολύποδες χοριοειδούς, όπως απεικονίζονται με αγγειογραφία με ινδοκυανίνη, ώς λευκές κηλίδες στην ωχρά κηλίδα.
Μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας, όπου δεν απεικονίζονται οι αγγειακοί πολύποδες του χοριοειδή (λόγω χαμηλής ροής αίματος που δεν ανιχνεύεται απο τη νέα τεχνολογία). Οι πολύποδες διακρίνονται στην αριστερή εικόνα με την δομική OCT σαν κυκλικές βλάβες.
Μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας, όπου δεν απεικονίζονται οι αγγειακοί πολύποδες του χοριοειδή (λόγω χαμηλής ροής αίματος που δεν ανιχνεύεται απο τη νέα τεχνολογία). Οι πολύποδες διακρίνονται στην αριστερή εικόνα με την δομική OCT σαν αχνές κυκλικές βλάβες.