Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

Η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς ή θρόβωση φλέβας, όπως παρουσιάζουμε στο κομμάτι το παθήσεων της ωχράς κηλίδας στην ιστοσελίδα μας, αποτελεί μια απο τις συχνότερες παθήσεις των φλεβικών αγγείων του βυθού του οφθαλμού. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στις τρέχουσες απεικονιστικές μεθόδους που χρησιμοποιούμε για την διάγνωση και παρακολούθηση σε περιπτώσεις ασθενών με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς.

Κατ’αρχάς, η έγχρωμη φωτογράφηση βυθού προσφέρει μια αρχική χαρτογράφηση της έκτασης των αιμορραγιών που επικρατούν στο βυθό. Με σειρά φωτογραφιών βυθού μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία της νόσου συγκρίνοντας τις εικόνες απο διαδοχικές εξετάσεις.

Έγχρωμη εικόνα βυθού με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς και πολυάριθμες αιμορραγίες.
Έγχρωμη εικόνα βυθού με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς και πολυάριθμες αιμορραγίες.

 

 

 

 

 

 

 

Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι το πιο σημαντικό απεικονιστικό μέσο για την ποσοτική μέτρηση του οιδήματος της ωχράς κηλίδας, καθώς και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία. Το οίδημα ωχράς κηλίδας είναι η βασική αιτία μείωσης της όρασης σε απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, οπότε η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην αντιμετώπισή του. Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να μπορούμε να έχουμε ποσοτικές μετρήσεις του πάχους της ωχράς κηλίδας, ώστε να ξέρουμε πότε πρέπει να παρέμβουμε με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις.

Σειρά εξετάσεων με OCT σε αθενή με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς και υποτροπιάζον οίδημα ωχράς κηλίδας Αριστερά στην εικόνα εμφανίζεται ο χάρτης πάχους της ωχράς κηλίδας ανώ δεξιά το οίδημα ωχράς κηλίδας, όπως φαίνεται στην κλασική εγκάρσια διατομή.
Σειρά εξετάσεων με OCT σε αθενή με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς και υποτροπιάζον οίδημα ωχράς κηλίδας Αριστερά στην εικόνα εμφανίζεται ο χάρτης πάχους της ωχράς κηλίδας ενώ δεξιά το οίδημα ωχράς κηλίδας, όπως φαίνεται στην κλασική εγκάρσια διατομή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εν συνεχεία, σημαντική είναι η αγγειογραφία της κυκλοφορίας του αμφιβληστροειδούς. Η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς μπορεί να προκαλέσει ισχαιμία στην ωχρά κηλίδα ή στην περιφέρεια του βυθού. Η ισχαιμία (έλλειμμα αιμάτωσης) στην ωχρά κηλίδα συνδέεται με χαμηλότερη όραση και χειρότερη πρόγνωση μετά απο θεραπεία, ενώ η ισχαιμία στην περιφέρεια σχετίζεται με κίνδυνο εμφάνισης παθολογικών νεοαγγείων. Εαν τα παθολογικά νεοαγγεία σπάσουν προκαλείται αιμορραγία στο υαλοειδές του ματιού (οπίσθιο ημιμόριο). Εξάλλου. η ανάπτυξη νεοαγγείων στο πρόσθιο τμήμα του ματιού (γωνία προσθίου θαλάμου και ίριδα) προκαλεί το λεγόμενο νεοαγγειακό γλαύκωμα, δηλαδή ανθεκτική και επώδυνη αύξηση της πίεσης του ματιού. Είναι λοιπόν σημαντική η διενέργεια αγγειογραφίας.

Παλαιότερα είχαμε διαθέσιμη μόνο τη φλουροαγγειογραφία (με ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού). Η εξέλιξή της μας έδωσε την πανοραμική φλουροαγγειογραφία, εξέταση σημαντική και απαραίτητη στην απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς για την διερεύνηση της περιφερικής ισχαιμίας.

Πανοραμική φλουροαγγειογραφία σε ασθενή με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, όπου απεικονίζεται μεγάλη περιοχή ισχαιμίας, στην οποία με οδηγό τη φλουροαγγειογραφία θα εφαρμόσουμε laserγια να μειώσουμε τις υποτροπές του οιδήματος της ωχράς κηλίδας.
Πανοραμική φλουροαγγειογραφία σε ασθενή με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, όπου απεικονίζεται μεγάλη περιοχή ισχαιμίας, στην οποία με οδηγό τη φλουροαγγειογραφία θα εφαρμόσουμε laserγια να μειώσουμε τις υποτροπές του οιδήματος της ωχράς κηλίδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαθέτουμε και την αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό, ή αλλιώς OCT-Αγγειογραφία (ή και Angio-OCT). Η OCT-Αγγειογραφία προσφέρει άριστη απεικόνιση της κεντρικής περιοχής και της πιθανής ισχαιμίας της ωχράς κηλίδας. Το μειονέκτημά της είναι οτι δεν απεικονίζει την περιφέρεια, αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα αυτής. Ωστόσο, είναι χρήσιμη αρχικά για να μας κατευθύνει, δίνοντας μας μια πρώτη εικόνα και συμπληρώνοντάς την, εφόσον κρίνουμε σκόπιμο, με την πανοραμική φλουροαγγειογραφία.

OCT Αγγειογραφία (Angio-OCT) σε ασθενή με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς και ισχαιμία περιφερικά της ωχράς κηλίδας. Παρατηρείστε την μαύρη περιοχή στο πάνω δεξιό μέρος της εικόνας.
OCT Αγγειογραφία (Angio-OCT) σε ασθενή με απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς και ισχαιμία περιφερικά της ωχράς κηλίδας. Παρατηρείστε την μαύρη περιοχή στο πάνω αριστερό μέρος της εικόνας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένδειξη για περαιτέρω απεικόνιση με πανοραμική φλουροαγγειογραφία για την ακριβή χαρτογράφηση της έκτασης της ισχαιμίας, ώστε ενδεχομένως να εφαρμοστεί laser.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμπερασματικά, σήμερα διαθέτουμε όλες τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους, οι οποίες μας παρέχουν μεγάλες δυνατότητες για πλήρη διερεύνηση και διάγνωση της απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς, καθώς και όλων των πιθανών επιπλοκών της. Ως αποτέλεσμα, οι θεραπευτικές δυνατότητες μας έχουν ριζικά βελτιωθεί και αναβαθμιστεί, προσφέροντας στους ασθενείς μας υψηλή ποιότητα όρασης σε μια πάθηση που μπορεί να είναι επίμονη και χρόνια.