Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Θεραπεία ανευρύσματος αμφιβληστροειδούς

Εισαγωγή

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε τη θεραπεία ανευρύσματος αμφιβληστροειδούς, με το οποίο έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενή μας αρθρογραφία. Εδώ ωστόσο, εστιάζουμε στην θεραπεία, η οποία έχει ως στόχο να εξαλείψει τα εξιδρωματικά φαινόμενα από την περιοχή της ωχράς κηλίδας.

Κλινική εικόνα

Το ανεύρυσμα ή μακροανεύρυσμα αμφιβληστροειδούς είναι μια διάταση ενός αρτηριακού αγγείου. Αυτή συμβαίνει σε κάποιο σημείο στην κεντρική περιοχή του βυθού. Συνήθως η διάταση αυτή συνοδεύεται και από διαρροή υγρού και λιπιδίων (σκληρών εξιδρωμάτων). Εάν τα εξιδρώματα αυτά και το υγρό εντοπίζονται στην κεντρική περιοχή της ωχράς, τότε η όραση πέφτει σημαντικά. Αυτό βέβαια είναι  ανάλογο με το βαθμό του οιδήματος και της εξιδρωματικής συλλογής.

Εξάλλου, μια καταστροφική δυνητικά επιπλοκή του ανευρύσματος αμφιβληστροειδούς είναι η αιμορραγία. Αυτή ενίοτε μπορεί να είναι μεγάλη και να ρίξει δραματικά την όραση. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Διάγνωση

Ας εστιάσουμε όμως στη διάγνωση και συνδυαστική θεραπεία ανευρύσματος αμφιβληστροειδούς. Αρχικά, όσον αφορά τη διάγνωση, η εξέταση εκλογής ήταν και συνήθως παραμένει η φλουροαγγειογραφία. Ενίοτε χρειαζόταν και η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη (όταν υπάρχει μεγάλη αιμορραγία). Αυτές είναι δυο επεμβατικές εξετάσεις, οι οποίες απαιτούν τη χορήγηση σκιαγραφικού.

Σήμερα όμως, διαθέτουμε και την αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό ή OCT Αγγειογραφία, η οποία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να απεικονίσει το ανεύρυσμα πολύ καλά. Έτσι, θέτουμε τη διάγνωση χωρίς την ανάγκη ενδοφλέβιου σκιαγραφικού, όπως στο περιστατικό που παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο.

Ανεύρυσμα αμφιβληστροειδούς όπως απεικονίζεται με αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό angio-OCT

Θεραπεία

Αφού θέσουμε τη διάγνωση προχωράμε στη θεραπεία ανευρύσματος αμφιβληστροειδούς. Η θεραπεία, λοιπόν, περιλαμβάνει ενδοϋαλοειδικές ενέσεις με εφαρμογή laser για φωτοπηξία του ανευρύσματος. Στο περιστατικό μας υπάρχει έντονη διαρροή υγρού αλλά και αιμορραγία. Έτσι, προχωράμε σε μια συνδυαστική θεραπεία με ενδοφθάλμιες-ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις και εν συνεχεία laser. Το τελευταίο έχει ως στόχο να «κάψει» το ανεύρυσμα, ώστε να σταματήσει να διαρρέει. Εδώ χρησιμοποιήσαμε το κίτρινο laser, το οποίο είναι ιδανικό για θεραπεία ανευρύσματος αμφιβληστροειδούς, όταν υπάρχει αιμορραγία.

Δείτε λοιπόν συγκριτικά την υποχώρηση του οιδήματος της ωχράς κηλίδας και της αιμορραγίας, αλλά και της ροής του αίματος εντός του ανευρύσματος όπως φαίνεται με την OCT αγγειογραφία.

Θεραπεία ανευρύσματος αμφιβληστροειδούς με ενέσεις και laser όπου φαίνεται η υποχώρηση του ανευρύσματος στις επάνω εικόνε ςαπο αριστερά προς τα δεξιά. Στις κάτω εικόνες διακρίνεται η μεγάλη υποχώρηση και του οιδήματος της ωχράς κηλίδας.