Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Εξατομικευμένη θεραπεία στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Εισαγωγή

Η εξατομικευμένη θεραπεία στην υγρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας έχει σημειώσει την τελευταία 15ετία σημαντικά βήματα προόδου. Βασικός πυλώνας είναι οι εγχύσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων. Πράγματι, μέσα από μεγάλες μελέτες σε πολλά κέντρα διεθνώς προέκυψαν οι επιστημονικές ενδείξεις για τη χρήση των αντιαγγειογενετικών ουσιών (anti-VEGF) υπό μορφή ενδοφθάλμιων ενέσεων.

Ειδικά περί θεραπείας

Έτσι, πριν από την εποχή των ενδοϋαλοειδικών ενέσεων η θεραπεία στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας περιορίζονταν στο θερμικό laser αρχικά και εν συνεχεία στη φωτοδυναμική θεραπεία. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, ιδίως για το laser, με το οποίο ούτως ή άλλως δεν μπορούσαμε να θεραπεύσουμε κεντρικές βλάβες κοντά ή επάνω στην ωχρά κηλίδα.

Η φωτοδυναμική θεραπεία εξάλλου, βελτίωσε τις θεραπευτικές μας δυνατότητες και τα αποτελέσματα. Πλέον, μπορούσαμε να στοχεύσουμε και τις κεντρικές βλάβες. Ωστόσο, και η φωτοδυναμική θεραπεία είχε περιορισμούς, αφού δεν μπορούσε να εφαρμόζεται συνεχώς. Γνωρίζουμε πλέον σήμερα ότι η εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου χρειάζεται διαρκή θεραπεία συντήρησης, συνήθως εφ’ όρου ζωής.

Εξατομικευμένη θεραπεία στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Διαπιστώνεται η σαφής βελτίωση του οιδήματος της ωχράς μετά απο φωτοδυναμική θεραπεία στην τέταρτη στήλη από αριστερά.Η κόκκινη επιφάνεια στους χάρτες πάχους της ωχράς έχει σημαντικά υποστρέψει και διατηρείται και στην επόμενη επανεξέταση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις-εγχύσεις ξεκίνησαν τα τελευταία 15-20 χρόνια και έχουν πλέον κυριαρχήσει στην θεραπεία της εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι παγκοσμίως τις χρησιμοποιούν πλέον ως μοναδική θεραπεία. Υπάρχουν διάφορα δοσολογικά σχήματα και πρωτόκολλα με συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, όπου οι ενέσεις από μόνες τους δεν επαρκούν, προκειμένου να έχουμε εξατομικευμένη θεραπεία στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Οι περιπτώσεις αυτές είναι ανθεκτικές στις ενέσεις και συνηθέστερα είναι ειδικές μορφές εκφύλισης ωχράς. Απαιτούν υψηλό βαθμό κλινικής υποψίας και ειδική απεικόνιση, ώστε να αποκαλυφθούν και να εφαρμοσθεί πιο εξειδικευμένη και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Ειδικές θεραπευτικές προκλήσεις 

Συνηθέστερες παθήσεις είναι η αγγειωμάτωση αμφιβληστροειδούς (RAP) και οι αγγειακοί πολύποδες του χοριοειδούς. Οι περιπτώσεις αυτές απαιτούν συχνά μαζί με τις ενέσεις συμπληρωματική θεραπεία με φωτοδυναμική. Εξάλλου, η ενδοϋαλοειδική κορτιζόνη είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για το κυστικό οίδημα σε περιπτώσεις ανθεκτικής RAP. Η RAP  θεωρείται από τις δύσκολες και ανθεκτικές μορφές ηλικιακής εκφύλισης ωχράς υγρού τύπου.

Χρήση ενδοϋαλοειδικής τριαμσινολόνης (κορτιζόνης) σε ασθενή με RAP. Ηα σθενής παρουσίασε ανθεκτικότητα στις κλασσικές ενέσεις anti-VEGF και χρησιμοποιήσαμε κορτιζόνη με πολύ καλά αποτελέσματα, όπως φαίνεται στην τέταρτη στήλη απο αριστερά. Παρατηρείστε την υποχώρηση της κόκκινης περιοχής του οιδήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ίδιο ισχύει και για τους πολύποδες χοριοειδούς, οι οποίοι θέλουν επίσης συνδυαστική θεραπεία με φωτοδυναμική.

Η πολυεστιακή RAP είναι απο τις ειδικές περιπτώσεςι που απαιτούν εξατομικευμένη θεραπεία στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Πολυποειδική νόσος του χοριοειδούς με υγρό στην ωχρά κηλίδα. Ο ασθενής υπεβλήθη σε φωτοδυναμική θεραπεία συμπληρωματικά των ενέσεων με άριστα αποτελέσματα και απορρόφηση του υγρού, όπως φαίνεται στην τομογραφία στη δεξιά στήλη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση, σημαντική είναι η διενέργεια αγγειογραφίας με ινδοκυανίνη (ICGA), ώστε να θέσουμε επακριβώς τη διάγνωση και να αποφασίσουμε εξατομικευμένα τη θεραπεία. Στα περιστατικά που παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο μπορείτε να δείτε τις επιπλέον ενέργειες που κάνουμε σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν οι ενέσεις από μόνες τους δεν επαρκούν.