Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Angio-OCT στη διάγνωση γλαυκώματος

Εισαγωγή

H OCT Αγγειογραφία ή Angio-OCT στη διάγνωση γλαυκώματος αποτελεί μια νέα διαγνωστική μέθοδο υψηλής τεχνολογίας. Η διάγνωση του γλαυκώματος τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη εξέλιξη. Η εξέλιξη αυτή προκύπτει απο την ανάπτυξη και πρόοδο της τεχνολογίας της οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT). Η Angio-OCT είναι η «τελευταία λέξη» της τεχνολογίας απεικόνισης της ωχράς κηλίδας και του βυθού. Η χρήση της πλέον για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι πλέον όλο και πιο διαδεδομένη.

Διαγνωστικά προβλήματα στο γλαύκωμα

Στο γλαύκωμα ωστόσο η δημοφιλέστερη μέχρι πρότινος εξέταση ήταν τα οπτικά πεδία. Το μειονέκτημά τους όμως είναι ότι αυτά δείχνουν βλάβες (σκοτώματα στην περιφερική όραση) όταν οι βλάβες στα οπτικά νεύρα και τις οπτικές ίνες είναι ήδη αρκετά προχωρημένες. Επιπλέον, όταν το γλαύκωμα είναι πολύ προχωρημένο, τα οπτικά πεδία εμφανίζουν ένα επίπεδο κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτυπώνουν τυχόν περαιτέρω επιδείνωση. Το ίδιο συμβαίνει και με την τομογραφία των οπτικών ινών (OCT RNFL).

Ο ρόλος της Angio-OCT

Σήμερα, λοιπόν, με τη χρήση της Angio-OCT στη διάγνωση γλαυκώματος έχουμε τη δυνατότητα να απεικονίσουμε με μια ακόμη μέθοδο τους γλαυκωματικούς ασθενείς. Η Angio-OCT στη διάγνωση γλαυκώματος μας παρέχει χρήσιμες συμπληρωματικές πληροφορίες για την αγγείωση/αιμάτωση των οπτικών ινών και του οπτικού δίσκου. Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις για συσχέτιση μεταξύ των ευρημάτων στην Angio-OCT και των οπτικών πεδίων. Μάλιστα, όσο χαμηλότερη είναι η αιματική διήθηση του χείλους των οπτικών δίσκων, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στην εμφάνιση ευρημάτων στα οπτικά πεδία.

Angio-OCT σε ασθενή με προχωρημένο γλαύκωμα και εκσεσημασμένη ισχαιμία στην περιοχή των οπτικών ινών. Ο ασθενής δεν δύναται να κάνει οπτικά πεδία λόγω κακής συνεργασίας, οπότε η παρακολούθηση θα γίνεται με OCT αγγειογραφία.

Επιπλέον, η αιματική ροή, όπως τη μετράμε με την OCT αγγειογραφία, εμφανίζει συσχέτιση με το πάχος των οπτικών ινών. Επομένως, σε αμφίβολες περιπτώσεις μπορούμε να διασταυρώσουμε την τομογραφική πληροφορία με αγγειογραφικά δεδομένα. Τα αγγειογραφικά δεδομένα από τις οπτικές θηλές είναι επίσης πολύ χρήσιμα όταν οι ασθενείς έχουν προβληματική συνεργασία για τα οπτικά πεδία. Ως γνωστόν, τα οπτικά πεδία χρειάζονται πολύ καλή συνεργασία εκ μέρους του ασθενούς. Αυτό δεν είναι πάντα δεδομένο σε ηλικιωμένους ασθενείς. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να παρακολουθήσουμε (follow-up) με Angio-OCT ασθενείς με προχωρημένο γλαύκωμα και κακή συνεργασία. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το πλέον προηγμένο και πρωτοπόρο σύστημα για αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό (OCT αγγειογραφία). Διαθέτει το πλέον εξελιγμένο λογισμικό για ποσοτικές αναλύσεις.

 

Το νέο λογισμικό Glaucoma primary module

Επιπλέον, έχουμε πρόσφατα προβεί σε αναβάθμιση λογισμικού της OCT για το γλαύκωμα (SPECTRALIS GLAUCOMA PRIMARY MODULE), με αποτέλεσμα να μπορούμε να αξιολογούμε την οπτική θηλή με μοναδικό τρόπο. Αυτό μας δίδει υπεροχή στην πρώιμη διάγνωση γλαυκώματος και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει δυσμορφία ή ανατομικές παραλλαγές (για παράδειγμα υψηλή μυωπία). Το πλεονέκτημα του εν λόγω λογισμικού συνίσταται στην αναγνώριση των μοναδικών για κάθε ασθενή ανατομικών σημείων. Αυτά είναι το κεντρικό βοθρίο  της ωχράς και το άνοιγμα της μεμβράνης του Bruch στην κεφαλή του οπτικού νεύρου. Η αναγνώριση των οδηγών αυτών σημείων καθιστά τις μετρήσεις πολύ ακριβείς και εξατομικευμένες για κάθε ασθενή.

Το νέο λογισμικό του οίκου Heidelberg υπολογίζει το νευροαμφιβληστροειδικό δακτύλιο (rim)μετρώνατς την κάθετη απόσταση απο το χείλος της μεμβράνης του Bruch, πλοενεκτώντας σε ευαισθησία πρωϊμης ανίχνευσης γλαυκώματος

Είναι εξάλλου το μοναδικό  σύστημα που υπολογίζει το νευροαμφιβληστροειδικό δακτύλιο (rim) κάθετα και όχι οριζόντια από το χείλος της Bruch, αυξάνοντας έτσι τη διαγνωστική ευαισθησία. Επιπλέον, το λογισμικό είναι ιδανικό για παρακολούθηση (follow-up), αφού αναγνωρίζει αυτόματα τα οδηγά σημεία. Έτσι κάθε λήψη με μεγάλη ακρίβεια προκύπτει ακριβώς επάνω στην προηγούμενη, ώστε να είναι απολύτως συγκρίσιμες.