Βιογραφικο 2

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα το 1974.

Το 2001 ολοκλήρωσα τις βασικές σπουδές μου στην Ιατρική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η πρώτη μου επαφή με την Οφθαλμολογία χρονολογείται ουσιαστικά απο το 2003, οπότε και προσαρτήθηκα ώς επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Οφθαλμικών Φλεγμονών και Ανοσολογίας της Κρατικής Οφθαλμολογικής Κλινικής Αθηνών (ΚΟΦΚΑ) υπο τον Δρ. Νίκο Μαρκομιχελάκη. Στο τμήμα αυτό εργάστηκα ανελλιπώς για πολλά χρόνια και είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πληθώρα δύσκολων και επιπλεγμένων περιστατικών απο όλη την επικράτεια, εφόσον το τμήμα φλεγμονών αποτελούσε πανελλήνιο κέντρο αναφοράς για τις ραγοειδίτιδες, υπό την καθοδήγηση ενός ξεχωριστού επιστήμονα. Παράλληλα ξεκίνησα και την πρώτη περίοδο της ειδίκευσής μου στο 251 ΓΝΑ, στο οποίο ολοκλήρωσα 2 έτη ειδίκευσης, απο το Σεπτέμβρη του 2004 εώς τον Αύγουστο του 2006.

Απο το Σεπτέμβρη του 2006 εώς και τα τέλη του 2008 συνέχισα και ολοκλήρωσα την ειδικότητά μου στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης (AKH), στην πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένη Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική υπο την Ursula Schimt-Erfurth. Στο διάστημα αυτό εκπαιδεύτηκα στα τμήματα αμφιβληστροειδούς/ωχράς κηλίδας, νευροοφθαλμολογίας και γλαυκώματος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη απεικονιστική και διαγνωστική των παθήσεων του βυθού και της ωχράς κηλίδας ειδικότερα. Είχα έτσι την ευκαιρία να εντρυφήσω στις πλέον σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους απεικόνισης της ωχράς κηλίδας, όπως η ψηφιακή φλουοροαγγειογραφία, η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη (ICGA) και η υψηλής ανάλυσης οπτική τομογραφία συνοχής της ωχράς κηλίδας (OCT). Επιπλέον, στα χρόνια αυτά ανακάλυψα τον «κόσμο» της κλινικής έρευνας και των επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνούς κύρους μεγάλα επιστημονικά περιοδικά.

Τον Ιανουάριο του 2009, με την επιστροφή μου απο τη Βιέννη, απέκτησα τον τίτλο ειδικότητας της Οφθαλμολογίας.

Η συνέχεια της ακαδημαϊκής μου διαδρομής αφιερώθηκε στην ολοκλήρωση της εκπόνησης της διατριβής μου στο τμήμα Φλεγμονών της Κρατικής Οφθαλμολογικής Κλινικής Αθηνών με θέμα τις χλαμυδιακές λοιμώξεις του οφθαλμού.

Παράλληλα με την διατριβή μου, απο τον Αύγουστο του 2009 εώς και τον Νοέμβριο 2010 ανέλαβα καθήκοντα επικουρικού επιμελητή στην Κρατική Οφθαλμολογική Κλινική Αθηνών. Ο ρόλος που μου ανετέθη απο τον τότε Διευθυντή Δρ. Τάσσο Κουρή, ο οποίος με περιέβαλλε με απεριόριστη εμπιστοσύνη, ήταν η διεύθυνση του νεοσύστατου τμήματος ωχράς κηλίδας της κλινικής με τα πλέον σύγχρονα απεικονιστικά συστήματα τομογραφίας (OCT) και αγγειογραφίας του βυθού. Ταυτόχρονα, συμμετείχα ενεργά, με επίσημη πλέον αρμοδιότητα και στη λειτουργία του τμήματος Οφθαλμικών Φλεγμονών. Στο διάστημα αυτό, αλλά και στα επόμενα χρόνια, αντιμετώπισα πλήθος περιστατικών και πραγματοποίησα πλήθος εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων και επεμβάσεων με θερμικό laser, φωτοδυναμική θεραπεία, ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις και επεμβάσεις καταρράκτη.

Τελευταία, η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία με οδήγησαν οριστικά στον «εναλλακτικό» δρόμο, αυτόν του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, δημιούργησα τον δικό μου χώρο και τον εξόπλισα με υψηλής τεχνολογίας, σύγχρονο εξοπλισμό που μου επιτρέπει να κάνω αυτό που θεωρώ πως γνωρίζω πολύ καλά. Ο στόχος μου ήταν και παραμένει η εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ασθενούς με αξιοπρέπεια και την «πολυτέλεια», που δεν είχα στο δημόσιο νοσοκομείο, να αφιερώνω τον απαιτούμενο χρόνο για την αντιμετώπιση των συχνά δύσκολων και σύνθετων προβλημάτων των ασθενών μου.

Οι τομείς στους οποίους δίνω έμφαση στο νέο μου χώρο είναι η απεικονιστική των παθήσεων του βυθού, και συγκεκριμένα η ψηφιακή φλουροαγγειογραφία, η αγγειογραφία με πράσινο της ινδοκυανίνης, ο αυτοφθορισμός και η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Επίσης, η θεραπεία των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, όπως η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, οι φλεβικές αποφράξεις αμφιβληστροειδούς με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις, θερμικό laser-φωτοπηξία αμφ/δούς καθώς και φωτοδυναμική θεραπεία. Επιπλέον, οι οφθαλμικές φλεγμονές/ραγοειδίτιδες, οι οποίες αποτελούν την πρώτη μου «αγάπη», το αντικείμενο που πρώτο με κέρδισε και εξακολουθεί να αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου, μολονότι στην πορεία οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας πήραν τα πρωτεία της δραστηριότητάς μου.

Σήμερα, λοιπόν, έχοντας μια διαδρομή όχι μακροχρόνια μέν, αλλά ωστόσο με πλούσια εμπειρία στο ενεργητικό μου, πραγματοποιώ το εγχείρημα της αυτόνομης ιατρικής δραστηριότητας. Η δέσμευσή μου είναι να είμαι κοντά στους ασθενείς και στα προβλήματα τους, προσπαθώντας πάντα να δώσω τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Δεν είμαι μόνος σε αυτή την προσπάθεια, αλλά έχω τη βοήθεια καλών συνεργατών και φίλων σε άλλους τομείς εξειδίκευσης της οφθαλμολογίας, ώστε να μεγαλώνει κατα το δυνατόν το εύρος των παθήσεων που μπορούμε μαζί να προσφέρουμε λύσεις.
Απο τους ασθενείς, τελικά, μένει να μας δώσουν τη δυνατότητα/ευκαιρία να κάνουμε απλά αυτό που αγαπάμε και γνωρίζουμε καλά.

Παναγιώτης Μαλάμος