Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Τίτλος πάθησης
Εκφύλιση ωχράς κηλίδας σχετιζόμενη με την ηλικία

Περιγραφή
Συλλογή υγρού κάτω απο την ωχρά κηλίδα. Διακρίνονται 3 μορφές στην ηλικιακη εκφυλιση ωχρας κηλιδας:

  1. ξηρά μορφή, με αλλοιώσεις drusen και γεωγραφική ατροφία
  2. υγρή μορφή, με οίδημα και αιμορραγία λόγω ανάπτυξης χοριοειδικής νεοαγγείωσης
  3. ειδικές μορφές υγρής εκφύλισης αποτελούν η πολυποειδική χοριοειδική αγειοπάθεια, ή απλούστερα χοριοειδικοί πολύποδες καθώς και η αγγειωμάτωση αμφιβληστροειδούς ή RAP. Αυτές οι μορφές είναι πιο επιθετικές με δυνητικά πιο καταστρεπτικά αποτελέσματα στην όραση και απαιτούν πιο σύνθετη θεραπεία.

Καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί
Κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη αίματος, έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Λήψη κορτιζόνης απο το στόμα, χρόνιο άγχος σε άτομα με προσωπικότητα τύπου Α (φιλόδοξα και δραστήρια άτομα, τελειομανή με μεγάλο φόρτο εργασίας)

Συμπτώματα – Κλινική Εικόνα
Παραμόρφωση των ειδώλων, θόλωση κεντρικής όρασης (οδήγηση, διάβασμα)

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής με παραμόρφωση των ειδώλων και κεντρική θόλωση (σκότωμα). Εικόνα Amsler τέστ.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρής μορφής με παραμόρφωση των ειδώλων και κεντρική θόλωση (σκότωμα). Εικόνα Amsler τέστ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διάγνωση – Εξετάσεις
Η διάγνωση γίνεται καταρχάς με βυθοσκόπηση στη σχισμοειδή λυχνία. Κατόπιν, ακολουθεί ο αυτοφθορισμός του βυθού, ειδική απεικόνιση για την ξηρή μορφή με γεωγραφική ατροφία. Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι απαραίτητη εξέταση για την υγρή μορφή εκφύλισης. Επιπλέον, η φλουροαγγειογραφία και σε κάποιες περιπτώσεις (αγγειακοί πολύποδες και RAP) η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη.
Η διαφοροδιάγνωση θα γίνει κυρίως απο την διαβητική ωχροπάθεια, την θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς και τις δυστροφίες της ωχράς κηλίδας. Επίσης, η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδίτιδα μπορεί να προσβάλλει μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Εκφύλισης ωχράς κηλίδας υγρού τύπου ειδικής μορφής (RAP σταδίου 3) με αποκόλληση μελαγχρόου επιθηλίου και κυστικό οίδημα.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου ειδικής μορφής (RAP σταδίου 3) με αποκόλληση μελαγχρόου επιθηλίου και κυστικό οίδημα. Εικόνα OCT.

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου με κλασσική χοριοειδική νεοαγγείωση. Απεικόνιση με φλουροαγγειογραφία.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας υγρού τύπου με κλασσική χοριοειδική νεοαγγείωση. Απεικόνιση με φλουροαγγειογραφία.

Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με ρήξη του μελαγχρόου επιθηλίου, όπως απεικονίζεται με αυτοφθορισμό.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με ρήξη του μελαγχρόου επιθηλίου, όπως απεικονίζεται με αυτοφθορισμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντιμετώπιση – Συντηρητική

Για την ξηρά μορφή βιταμίνες και αποφυγή ηλιακής ακτινοβολίας.

Αντιμετώπιση – Επεμβατική
Για την υγρή μορφή ενδοϋαλοειδικές ενέσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF), φωτοδυναμική θεραπεία (σε χοριοειδικούς πολύποδες και RAP) και laser.

Χρονοδιάγραμμα
Μηνιαίες εγχύσεις αρχικά για 3 μήνες, εν συνεχεία παρακολούθηση ανα 1-2 μήνες και θεραπεία, αν χρειάζεται, εφ’όρου ζωής. Φωτοδυναμική θεραπεία στην αρχή σε πολύποδες και RAP, εω συνεχεία εφόσον απαιτείται μετά απο 3μηνο.

Επιπλοκές
Απο τη θεραπεία οφθαλμική υπερτονία, ενδοφθαλμίτιδα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Αποτελέσματα θεραπείας
Πλέον με τις ενέσεις πολύ καλά, αφού μεγάλο ποσοστό έχει σταθεροποίηση ή βελτίωση της όρασης.

Πρόγνωση
Εξαρτάται απο την θέση της βλάβης και την αρχική όραση. Συνήθως στον πρώτο χρόνο απαιτούνται κατα περίπτωση εώς και 7 εγχύσεις, απο το 2ο χρόνο μειώνονται σταδιακά στο ήμισυ.

Πρόληψη – Check-up
Η εκφύλιση της ωχράς είναι μια χρόνια πάθηση που δεν θεραπεύεται πλήρως και οριστικά. Γι αυτό απαιτείται χρόνια τακτική παρακολούθηση ανά διαστήματα (1-2 μήνες ή και αραιότερα εάν η νόσος είναι σταθερή σε συνεχόμενες επισκέψεις)


×