Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Περιγραφή

Η ψηφιακή φλουροαγγειογραφία είναι μια διαγνωστική εξέταση, η οποία καταγράφει την κυκλοφορία του βυθού του οφθαλμού. Υπάρχουν δύο ειδών, η ψηφιακή φλουοροαγγειογραφία και η ψηφιακή αγγειογραφία με ινδοκυανίνη. Η πρώτη είναι η πιο συνήθης και απεικονίζει την κυκλοφορία του αμφιβληστροειδούς. Η δεύτερη (με ινδοκυανίνη) απεικονίζει τις βαθύτερες στοιβάδες και αγγεία του χοριοειδή.

Πότε γίνεται η εξέταση;

Η ψηφιακή φλουροαγγειογραφία γίνεται σε διαβητικούς ασθενείς, ιδίως όταν έχει δημιουργηθεί διαβητικό, κλινικά σημαντικό οίδημα ωχράς κηλίδας. Επίσης, σε θρόμβωση της φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, γίνεται σε ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν απο  ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη λεγόμενη υγρού τύπου. Υπάρχουν βέβαια και άλλες ενδείξεις, όπως η ραγοειδίτιδα, ειδικά εάν έχει προσβληθεί το οπίσθιο τμήμα του βολβού (οπίσθια ραγοειδίτιδα, αγγειϊτιδα).

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η ψηφιακή φλουροαγγειογραφία γίνεται με ενδοφλέβια έγχυση ειδικής σκιαγραφικής ουσίας. Τοποθετείται γι’ αυτό ένας καθετήρας σε μια φλέβα στο χέρι. Εν συνεχεία, γίνεται η έγχυση και αμέσως μετά γίνονται οι λήψεις στο ειδικό απεικονιστικό μηχάνημα. Η όλη διαδικασία γίνεται υπο την επίβλεψη αναισθησιολόγου. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία τη μέρα της εξέτασης, παρά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις με ιστορικό αλλεργίας μπορεί να ζητηθεί αλλεργιολογική εκτίμηση ή εναλλακτικά γίνεται τοπικό τέστ απο τον αναισθησιολόγο. Προηγείται της εξέτασης η μυδρίαση των οφθαλμών, δηλαδή η διαστολή της κόρης, οπότε η όραση για μερικές ώρες είναι κάπως θολή. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ότι θέλετε πριν και μετά την εξέταση. Ο συνολικός χρόνος είναι περίπου 5-10 λεπτά.

Παρενέργειες

Οι πιθανές παρενέργειες είναι μια προσωρινή ναυτία αμέσως μετά την έγχυση του σκιαγραφικού, η οποία διαρκεί 1-2 λεπτά και υποχωρεί. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό, η οποία είναι αντιμετωπίσιμη απο τον αναισθησιολόγο. Κατά τα άλλα, το δέρμα λαμβάνει μια κίτρινη χροιά και τα ούρα σκουραίνουν (σαν «κονιάκ») για 1 ημέρα. Συστήνεται οι ασθενείς να πιούν την ημέρα της εξέτασης περισσότερο νερό, ώστε το σκιαγραφικό να αποβληθεί απο τα ούρα.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα βγαίνουν αμέσως μετά την εξέταση και δείχνουν σε ποιό βαθμό πάσχουν τα αγγεία και η ωχρά κηλίδα. Τα αγγεία μπορεί να φλεγμαίνουν (αγγειϊτιδα) σε οπίσθιες ραγοειδίτιδες. Η ωχρά μπορεί να πάσχει στην εκφύλιση λόγω ηλικίας και εάν είναι υγρής μορφής να χρειάζεται θεραπεία με ενέσεις. Στο διαβήτη και στη θρόμβωση μπορεί να υπάρχει διαρροή και ισχαιμία στην ωχρά, οπότε η αγγειογραφία οδηγεί το γιατρό εάν θέλει να κάνει θεραπεία με laser και δίνει μια πρόγνωση για την όραση μετά τη θεραπεία. Επίσης δίνει πληροφορίες για την περιφέρεια του βυθού, όπου μπορεί να υπάρχει ισχαιμία και νεοαγγεία (παθολογικά μικρά αγγεία που είναι εύθραυστα και προκαλούν αιμορραγίες στην οπίσθια κοιλότητα του ματιού), ώστε να εφαρμοσθεί laser.