Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Περιγραφή

Η Πρόσθια-οπίσθια βλεφαρίτιδα αποτελεί μια διαταραχή του βλεφαρικού χείλους, το οποίο διακρίνεται στο πρόσθιο και στο  οπίσθιο τμήμα. Ανάλογα με το πάσχον τμήμα, πρόσθιο-οπίσθιο, διακρίνουμε και τη βλεφαρίτιδα σε πρόσθια και οπίσθια αντίστοιχα. Συνήθως, επηρεάζεται δευτερευόντως και η δακρϋική μονάδα, κυρίως η λιπιδική στοιβάδα της. Ως αποτέλεσμα είναι συνήθως η αυξημένη εξάτμιση των δακρύων και το αίσθημα ξηροφθαλμίας.

Παθήσεις με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί
 1. Ροδόχρους ακμή, κοινή ακμή
 2. Οφθαλμικό ουλώδες πεμφιγοειδές
 3. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
 4. Λοίμωξη απο παράσιτο Demodex
Συμπτώματα – Κλινική Εικόνα
 • Αίσθημα ξένου σώματος / άμμου,
 • «κάψιμο»,
 • κόκκινα μάτια
 • συχνός βλεφαρισμός και θολή όραση.
 • Απο τα βλέφαρα μπορεί να συνυπάρχει οίδημα, ευρυαγγείες,
 • διαταραχή της αρχιτεκτονικής των βλεφαρίδων και στερεοποιημένο λίπος στο βλεφαρικό χείλος στην οπίσθια βλεφαρίτιδα,
 • αλλά και εναπόθεση υλικού σαν «πυτιρίδα» στον αυχένα των βλεφαρίδων στην πρόσθια προσβολή.
Διάγνωση - Εξετάσεις

Η βλεφαρίτιδα διαγιγνώσκεται στη σχισμοειδή λυχνία με βιομικροσκόπηση και έλεγχο όλης της πρόσθιας επιφάνειας του οφθαλμού καθώς και των βλεφάρων. Ενίοτε, επι υποψίας λοίμωξης απο το παράσιτο Demodex απαιτείται λήψη βλεφαρίδας και εξέταση με ειδικό μικροσκόπιο, όπου φαίνεται το παράσιτο. Τα κλινικά ευρήματα είναι αυτά που περιγράφησαν παραπάνω. Χρήσιμη είναι η δακτυλική πίεση (ή με τη χρήση βαμβακοφόρου στυλεού) στο βλεφαρικό χείλος ακριβώς στα στόμια των μεϊβομιανών αδένων, ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτοί εκκρίνουν λίπος και σε ποιά κατάσταση. Στην χρόνια φλεγμονή των αδένων (μεϊβομιανίτιδα) συνήθως το έκκριμα είναι παχύρευστο ή ακόμη και στερεοποιημένο. Σε βαρύτερες περιπτώσεις είναι αποφραγμένα τα στόμια.

Αντιμετώπιση
 • Συντηρητική
  • Η προσθια βλεφαρίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα χρόνιου αποικισμού των βλεφαρίδων απο στελέχη μικροβίων. Ως εκ τούτου, η θεραπεία εστιάζεται στην τοπική υγιεινή με καθαρισμό των βλεφαρίδων, ώστε να φύγουν οι χρόνιες στερεοποιημένες εκκρίσεις («τσίμπλες») απο τις βλεφαρίδες. Ο καθαρισμός γίνεται με ειδικά μαντηλάκια υγιεινής που περιέχουν και αντισηπτικό αφρό. Επίσης για 10 ημέρες χρησιμοποιείται τοπική αλοιφή κορτιζόνης και αντιβιοτικού για να σπάσει ο λεγόμενος «φαύλος κύκλος» της βλεφαρίτιδας. Ειδική θεραπεία χρειάζεται η βλεφαρίτιδα απο Demodex με χρήση ειδικού αιθέριου έλαιου (tea tree oil).
  • Στην οπίσθια βλεφαρίτιδα ο παθογενετικός μηχανισμός εντοπίζεται στη διαταραχή λειτουργίας των μεϊβομιανών αδένων και την επακόλουθη διαταραχή της σύστασης και της έκκρισης του λιπιδικού στοιχείου των δακρύων. Υποκατάστατα δακρύων με ειδική λιπιδική σύσταση βοηθούν στην ανακούφιση της ξηροφθαλμίας. Επιπλέον, τοπική υγιεινή με ζεστά επιθέματα (κομπρέσες) στα βλέφαρα και εν συνεχεία μασάζ στο βλεφαρικό χείλος συμβάλλουν στην ρευστοποίηση των στερεοποιημένων εκκρίσεων και στην υποβοήθηση της αποσυμφόρησης των αδένων.  Σε βαρύτερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σταγόνες αζιθρομυκίνης τοπικά για ένα μήνα. Πρόκειται για σχετικά νέα θεραπεία που προσφέρει ανακούφιση σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης, η δερματική αλοιφή μετρονιδαζόλης στο πρόσωπο (όχι στα μάτια) για 2 μήνες βοηθάει σε περιπτώσεις ροδόχρου ακμής. Τέλος, σε ανθεκτικές περιπτώσεις η λήψη απο το στόμα τετρακυκλινών για 4-6 μήνες μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση.
  • Χρονοδιάγραμμα
   Η βλεφαρίτιδα απαιτεί χρόνια θεραπεία που μπορεί να διαρκέσει για μήνες.
  • Αποτελέσματα θεραπείας
   Είναι ικανοποιητικά με βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, όμως η νόσος είναι χρόνια και απαιτεί υπομονή με συνέχιση της θεραπείας ή περιοδική επανάληψη αυτής.
  • Πρόγνωση
   Η πρόγνωση είναι γενικά καλή, χωρίς σοβαρό κίνδυνο για την όραση των ασθενών. Η βλεφαρίτιδα σχετίζεται κυρίως με την ποιότητα ζωής λόγω ενίοτε σοβαρών ενοχλήσεων που επιφέρει.
Check-up

Χρόνια τακτική παρακολούθηση ανά διαστήματα (αρχικά και ανάλογα με την περίπτωση ανα 2 περίπου μήνες και αραιότερα στη συνέχεια).