Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Περιγραφή

Πρόκειται για φλεγμονή του επιπεφυκότα, παρόμοια με τις απλές επιπεφυκίτιδες, με τη διαφορά οτι η φλεγμονή είναι έντονη και προκύπτει ανάπτυξη συνδετικού ιστού (ίνωση) μέσα στον ιστό του επιπεφυκότα, η λεγόμενη υποεπιθηλιακή ίνωση. Αυτή μπορεί να οδηγήσει σε συμβλέφαρο, δηλαδή την δημιουργία συμφύσεων μεταξύ του βολβικού και του βλεφαρικού επιπεφυκότα. Με απλά λόγια, τα βλέφαρα προσκολλώνται πάνω στον βολβό, τα βλέφαρα γυρίζουν προς τα μέσα (εντρόπιο) και οι βλεφαρίδες «ξύνουν» τον κερατοειδή χιτώνα (τριχίαση). Ο κερατοειδής μπορεί να θολώσει και σε τελικά στάδια να υποστεί ουλοποίηση και νεοαγγείωση με αποτέλεσμα μόνιμη απώλεια όρασης.

Παθήσεις με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί
  1. Ουλώδες πεμφιγοειδές
  2. Πολύμορφο ερύθημα (Stevens-Johnson)
  3. Ατοπία-Αλλεργική ρινίτιδα-άσθμα
  4. Ομαλός λειχήνας
  5. Τράχωμα-χλαμυδιακή λοίμωξη
Συμπτώματα – Κλινική Εικόνα

Όπως και στις υπόλοιπες επιπεφυκίτιδες, η ουλώδης αυτοάνοση επιπεφυκίτιδα προκαλεί

  • αίσθημα ξένου σώματος, άμμου στα μάτια,
  • κνησμός (φαγούρα),
  • «κάψιμο»,
  • κόκκινα μάτια,
  • μπορεί να προκύψει και θολή όραση.
  • Οι ουλώδεις επιπεφυκίτιδες είναι συνήθως χρόνιες άρα και τα συμπτώματα που προκαλούν επιμένουν.
Διάγνωση - Εξετάσεις

Η διάγνωση γίνεται στη σχισμοειδή λυχνία με βιομικροσκόπηση και έλεγχο όλης της πρόσθιας επιφάνειας του οφθαλμού καθώς και των βλεφάρων. Συνήθως τα κολπώματα του επιπεφυκότα βραχύνονται και μικραίνουν σε βάθος.
Σημαντική είναι η λήψη τεμαχιδίου επιπεφυκότα, ώστε να γίνει βιοψία για πιθανό ουλώδες πεμφιγοειδές, διότι αυτό αλλάζει ριζικά τη θεραπευτική στρατηγική.

Αντιμετώπιση
  • Η ουλώδης αυτοάνοση επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται ανάλογα με το υποκείμενο αίτιο. Τοπικά αίτια όπως ο ομαλός καλοήθης λειχήνας αντιμετωπίζονται τοπικά με σταγόνες κυκλοσπορίνης. Επίσης η ατοπία, αν και συχνά συστηματική νόσος, στους οφθαλμούς αντιμετωπίζεται τοπικά επίσης με σταγόνες κυκλοσπορίνης. Κατά τα άλλα, οι λοιπές σχετιζόμενες καταστάσεις απαιτούν συστηματική θεραπεία. Τα χλαμύδια απαιτούν αντιβιοτική αγωγή απο το στόμα. Το οφθαλμικό ουλώδες πεμφιγοειδές απαιτεί συστηματική ανοσοκατασταλτική αγωγή με κορτιζόνη και ενδεχομένως άλλα φάρμακα για μακροχρόνια χρήση απο το στόμα. Το ίδιο ισχύει για το πολύμορφο ερύθημα
    • Χρονοδιάγραμμα
      Η θεραπεία συνήθως δίδεται για διάστημα μερικών ημερών ή ολίγων εβδομάδων για τα χλαμύδια, ενώ για τις λοιπές αυτοάνοσες νόσους χρειάζεται συνήθως θεραπεία μακροχρόνια, τοπικά ή συστηματικά.
    • Αποτελέσματα θεραπείας
      Εξαρτάται απο τη βαρύτητα της εκάστοτε νόσου και την έγκαιρη διάγνωση .
    • Πρόγνωση
      Η πρόγνωση είναι επιφυλακτική, με ενίοτε σοβαρό κίνδυνο για την όραση των ασθενών, ιδίως στην περίπτωση οφθαλμικού πεμφιγοειδούς, όπου εάν παραμεληθεί μπορεί να φθάσει και σε τύφλωση.