Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Η αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό αποτελεί μια νέα τεχνολογία απεικόνισης της ροής αίματος στα αγγεία του βυθού του οφθαλμού. Η καινοτομία της έγκειται στο γεγονός πως δεν απαιτεί τη χρήση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Ο ασθενής απλά κάθεται μπροστά στο μηχάνημα και η εξέταση πραγματοποιείται εντός ολίγων λεπτών, όπως ακριβώς μια εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) στην ωχρά κηλίδα.

Η αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό έχει βασική ένδειξη τους ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ειδικά υγρού τύπου, για την απεικόνιση της χοριοειδικής νεοαγγείωσης. Η χοριοειδική νεοαγγείωση είναι μια μεμβράνη με παθολογικά αγγεία τα οποία προκαλούν διαρροή και αιμορραγία ενίοτε στην ωχρά κηλίδα. Η αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό μπορεί να δείξει τη βλάβη σε ποσοστό περίπου 70%, σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες, μεταξύ των οποίων και δική μας μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Επιπλέον, οι αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς, όπως είναι το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας και το οίδημα ωχράς κηλίδας μετά απο θρόμβωση φλέβας αμφιβληστροειδούς μπορούν να μελετηθούν με αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό. Εδώ κυρίως η χρησιμότητα βρίσκεται στην απεικόνιση της ισχαιμικής βλάβης στην ωχρά κηλίδα, η οποία συμβαίνει συχνά στα πλαίσια των αγγειακών παθήσεων.

Επίσης, η αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό αρχίζει πλέον και χρησιμοποιείται και στο γλαύκωμα για την ανίχνευση των πρώϊμου γλαυκώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί πως γύρω απο το οπτικό νεύρο, στις περιθηλαίες οπτικές ίνες, υπάρχει αραίωση των μικρών τριχοειδικών αγγείων, ώς σημείο πρόδρομου γλαυκώματος. Με τη νέα μέθοδο μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις περιοχές και να έχουμε ακόμα πιο γρήγορη διάγνωση του γλαυκώματος.

Ένα ερώτημα που προκύπτει, τόσο στους ασθενείς όσο και στην επιστημονική οφθαλμολογική κοινότητα, είναι το κατα πόσο η αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό θα αντικαταστήσει τις συμβατικές αγγειογραφίες, δηλαδή την φλουροαγγειογραφία και την αγγειογραφία με ινδοκυανίνη. Η απάντηση είναι πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης, προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά η νέα τεχνολογία συμπληρώνει τις υπόλοιπες, ώστε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες και πιο ακριβή διάγνωση σε δύσκολες και απαιτητικές περιπτώσεις. Βέβαια, οι αγγειακές παθήσεις θα πρέπει απαραιτήτως να απεικονίζονται με πανοραμική φλουροαγγειογραφία για εκτίμηση της περιφερικής κυκλοφορίας του αμφιβληστροειδούς. Η αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό δεν μπορεί να καταγράψει την περιφέρεια του βυθού και αυτό αποτελεί προς το παρόν μια εγγενή αδυναμία της. Όπως μειονέκτημά της αποτελεί η αδυναμία απεικόνισης διαρροής απο τα αγγεία, αφού δεν υπάρχει ενδοφλέβιο σκιαγραφικό, οπότε δεν μπορεί να απεικονίσει τα σημεία διαρροής σε κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια αλλά και την αγγειακή φλεγμονή σε ραγοειδίτιδες με συνοδό αγγειίτιδα.

Είναι αλήθεια όμως, οτι αρκετές περιπτώσεις με υγρή ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας δεν χρειάζεται πλέον να προβούν σε φλουροαγγειογραφία με σκιαγραφικό αφού η βλάβη φαίνεται με την καινούρια τεχνολογία.