Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Επιπεφυκίτιδα του ανώτερου σκληροκερατοειδικού ορίου

Η επιπεφυκίτιδα του ανώτερου σκληροκερατοειδικού ορίου (ΣΚΟ) είναι μια αυτοάνοση πάθηση της οφθαλμικής επιφάνειας και συγκεκριμένα του επιπεφυκότα και του λεγόμενου σκληροκερατοειδικού ορίου, δηλαδή της περιοχής μεταξύ κερατοειδούς και επιπεφυκότα στην ανώτερη περιοχή του βολβού. Η νόσος προσβάλλει συνήθως νέες γυναίκες. Υπάρχει συσχέτιση με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ιδίως με παθήσεις του θυρεοειδούς. Η νόσος εισβάλλει σταδιακά με συμπτώματα οφθαλμικού ερεθισμού, όπως «τσούξιμο», «κάψιμο», αίσθημα άμμου ή ξένου σώματος και ερυθρότητα, η οποία είναι πιο έκδηλη στο άνω μέρος της οφθαλμικής επιφάνειας. Μπορεί να συνοδεύεται και απο ξηροφθαλμία, με ελαττωμένη παραγωγή δακρύων και νηματοειδή κερατίτιδα. Η τελευταία συνιστά μια σοβαρής μορφής κερατίτιδα με νημάτια βλέννης επικολλημένα στο ανώτερο τμήμα του κερατοειδή, τα οποία προκαλούν έντονη ενόχληση και πρέπει να αφαιρεθούν.

Η διάγνωση είναι κλινική και βασίζεται στην εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία και στην επισκόπηση του ανώτερου βολβικού επιπεφυκότα. Θεραπευτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενυδάτωση με κολλύρια τεχνητών δακρύων, χρήση κολλυρίου αυτόλογου ορού (παλαιότερα κυρίως), ενώ σήμερα πλέον χρησιμοποιείται κολλύριο κυκλοσπορίνης-Α (Restasis) με πολύ καλά αποτελέσματα.

Παρουσίαση περιστατικού

Νέα ασθενής 30 ετών παραπέμπεται στο ιατρείο με φωτοφοβία, αίσθημα ξένου σώματος και ερυθρότητα απο 6μήνου, η οποία δεν ανταποκρίνεται καλά στα τοπικά κολλύρια, αντιβιοτικά και κορτιζόνη. Η ασθενής είναι χρήστης φακών επαφής και είναι υγιής, αλλά πάσχει μόνο απο υποθυρεοειδισμό υπο φαρμακευτική αγωγή.

Απο την εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία, διαπιστώνεται ερυθρότητα στους επιπεφυκότες (άσπρο τμήμα του ματιού) κυρίως στην άνω επιφάνεια, κάτω απο το άνω βλέφαρο. Επίσης, στην ανώτερη επιφάνεια του κερατοειδή χιτώνα, στο όριο με τον σκληρό (σκληροκερατοειδικό όριο-ΣΚΟ) παρατηρείται πάχυνση και ζελατινώδης υφή της παρυφής του χιτώνα, η οποία χρωματίζεται με φλουροσκεϊνη. Οι δοκιμασίες των δακρύων είναι φυσιολογικές και δείχνουν φυσιολογική παραγωγή, χωρίς γρήγορη εξάτμιση.

Η κλινική εικόνα της ασθενούς, όπως προκύπτει απο την εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία, παραπέμπει σε επιπεφυκίτιδα του ανωτέρου σκληροκερατοειδικού ορίου.

Κερατίτιδα του ανώτερου σκληροκερατοειδικού ορίου-ερυθρότητα στην ανώτερη περιοχή της οφθαλμικής επιφάνειας
Επιπεφυκίτιδα του ανώτερου σκληροκερατοειδικού ορίου-ερυθρότητα στην ανώτερη περιοχή της οφθαλμικής επιφάνειας