Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Ρωγμή αμφιβληστροειδούς

Η ρωγμή αμφιβληστροειδούς είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για τον βυθό του οφθαλμού, όπου σε ένα ή περισσότερα σημεία της περιφέρειας, συνήθως, του αμφιβληστροειδούς δημιουργείται ενα σχίσιμο. Το σχίσιμο αυτό προκαλείται απο έλξη που ασκείται  στον αμφιβληστροειδή απο το υαλοειδές, κυρίως όταν συμβεί η λεγόμενη αποκόλληση του υαλοειδούς.

Το υαλοειδές είναι μια παχύρευστη γέλη (gel), η οποία γεμίζει την οπίσθια κοιλότητα του βολβού του οφθαλμού. Με την πάροδο της ηλικίας, η γέλη αυτή ρευστοποιείται και υφίσταται αλλοιώσεις που τις βλέπουμε σαν «μυγάκια». Ενίοτε, ώς φυσιολογική διαδικασία ή μετά από κάποια μηχανική αιτία (άρση βάρους, απότομη κίνηση κεφαλής ή χτύπημα) το υαλοειδές μπορεί να ξεκολλήσει απο την οπίσθια επιφάνεια του αμφιβληστροειδή, όπου φυσιολογικά είναι κολλημένο. Έτσι, προκύπτει η οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς. Το φαινόμενο συνοδεύεται συνήθως απο λάμψεις και «φωτοψίες» στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου, λόγω έλξεων που ασκεί το υαλοειδές κατά το ξεκόλλημά του.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν οι έλξεις αυτές να προκαλέσουν ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, όπότε οι ασθενείς μπορεί να αντιληφθούν «ιστό αράχνης» και πολλά «μυγάκια» μαζί με λάμψεις. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα με υψηλή μυωπία, όπου υπάρχουν περιφερικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο βυθό. Θα πρέπει τότε να ακολουθήσει άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο για προεκτική βυθοσκόπηση.

Η βυθοσκόπηση είναι μια εξέταση του βυθού του οφθαλμού που απαιτεί πρώτα τη διαστολή της κόρης με ειδικά κολλύρια. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και ακολουθεί η προσεκτική επισκόπηση του βυθού και ειδικά της περιφέρειας, όπου συνήθως συμβαίνουν οι ρωγμές. Όταν διαπιστωθεί η παρουσία έστω και μιας ρωγμής, τότε αξιολογούμε κάποιες παραμέτρους και αποφασίζουμε εαν θα προβούμε σε θεραπεία. Εφόσον η ρωγμή συνοδεύεται απο πρόσφατα συμπτώματα, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, τότε η θεραπεία είναι επιβεβλημένη. Αυτή περιλαμβάνει λέιζερ στον αμφιβληστροειδή, γύρω απο τα χείλη της ρωγμής, ώστε να δημιουργηθούν πολλαπλά εγκαύματα και να περιχαρακωθεί η περιοχή περιφερικά της ρωγμής (φαίνονται σαν λευκές κηλίδες στις φωτογραφίες). Έτσι, επιτυγχάνουμε να μην περάσει ρευστοποιημένο υαλοειδές μέσα απο τη ρωγμή και προκαλέσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Μετά απο την επέμβαση απαιτείται επαναξέταση περίπου σε 2-3 εβδομάδες για να διαπιστωθεί οτι δεν υπάρχει άλλη ρωγμή αλλά και η ήδη υπάρχουσα έχει περιχαρακωθεί επαρκώς.

 

RIP
Ρωγμή αμφιβληστροειδούς που φαίνεται ως γκρίζα στρογγυλή κηλίδα, περιχαρακωμένη με βολές λέιζερ (λευκές σε 3 στίχους)
RIP 1
Η ίδια ρωγμή αμφιβληστροειδούς με την διπλανή εικόνα