Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Πανοραμική φλουροαγγειογραφία

Η πανοραμική φλουροαγγειογραφία (wide-field) είναι μια ειδική μορφή  φλουροαγγειογραφίας, όπου απεικονίζεται το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της αγγειακής κυκλοφορίας του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Παραδοσιακά η φλουροαγγειογραφία στο παρελθόν, αλλά ακόμα και σήμερα με τα συμβατικά μηχανήματα, απεικονίζει μόνο τον οπίσθιο πόλο του βυθού, δηλαδή την κεντρική κυρίως περιοχή της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Μικρή μόνο έκταση της περιφέρειας μπορεί να απεικονιστεί και όχι συνολικά, αλλά σε μεμονωμένες συνήθως εικόνες, που μπορούν εν μέρει να συντεθούν σε μια εν είδει μωσαϊκού ή πάζλ.

Τελευταία, με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων/συστημάτων απεικόνισης είναι δυνατή η κάλυψη και απεικόνιση μεγάλου εύρους του αγγειακού δικτύου του αμφιβληστροειδή σε μία λήψη. Η φλουροαγγειογραφία, εφόσον γίνει με αυτό τον τρόπο, δίδει ευρέως πεδίου (wide-field) πληροφορίες, οι οποίες είναι πολύτιμες σε αρκετές κατηγορίες νοσημάτων.

Έτσι, λοιπόν, σήμερα όλες οι αγγειακές παθήσεις του οφθαλμού οφείλουν να απεικονίζονται με πανοραμική φλουροαγγειογραφία ή ευρέως πεδίου (wide-field). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο διαβήτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κατά κύριο λόγο. Παλαιότερα, η φλουροαγγειογραφία στην κεντρική περιοχή απεικόνιζε το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας, ώστε να γίνει θεραπευτικό laser, ενώ για την παραγωγική νόσο και τη νεοαγγείωση το laser εφαρμόζονταν πρακτικά στα τυφλά, χωρίς να μπορούμε να απεικονίσουμε την πραγματική έκταση της ισχαιμίας στην περιφέρεια του βυθού, άρα και να εκτιμήσουμε την έκταση και τη βαρύτητα του laser που έπρεπε να εφαρμόσουμε. Τα τελευταία χρόνια όμως, με όπλο την πανοραμική φλουροαγγειογραφία, μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο στοχευμένες θεραπείες, σώζοντας πολύτιμη αμφιβληστροειδική επιφάνεια ή σε κάποιες περιπτώσεις να μην κάνουμε καθόλου laser στην παραγωγική νόσο, αλλά μόνο ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις. Η εκλεκτική laser φωτοπηξία στην παραγωγική διαβητική νόσο βοηθάει στη διατήρηση της περιφερικής όρασης των ασθενών και στην διάσωση της νυκτερινής όρασης επίσης, αφού η τελευταία χρειάζεται την περιφέρεια του βυθού.

ΦΑ wf
Πανοραμική φλουροαγγειογραφία (wide-field) διαβητικού ασθενούς, όπου διακρίνονται οι διάσπαρτες βολές laser. Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμα υπολειπόμενες εστίες νεοαγγείων (λευκές νιφάδες σαν βαμβάκι). Η πανοραμική λήψη μας βοηθάει να εκτιμήσουμε αν μπορούμε να συμπληρώσουμε laser.
Πανοραμική φλουροαγγειογραφία διαβητικού ασθενούς, Διακρίνονται εστίες νεοαγγείων (λευκές νιφάδες σαν βαμβάκι). Η πανοραμική λήψη μας βοηθάει να εκτιμήσουμε αν μπορούμε να κάνουμε laser σε διακριτές ισχαιμικές περιοχές ή αν θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσουμε θεραπεία με ενδοφθάλμιες ενέσεις.
Πανοραμική φλουροαγγειογραφία (wide-field) διαβητικού ασθενούς, Διακρίνονται εστίες νεοαγγείων (λευκές νιφάδες σαν βαμβάκι) καθώς και οίδημα στην ωχρά κηλίδα. Η πανοραμική λήψη μας βοηθάει να εκτιμήσουμε αν μπορούμε να κάνουμε laser σε διακριτές ισχαιμικές περιοχές ή αν θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσουμε θεραπεία με ενδοφθάλμιες ενέσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η άλλη μεγάλη κατηγορία παθήσεων του βυθού, όπου η πανοραμική φλουροαγγειογραφία είναι πλέον απαραίτητη, είναι οι οπίσθιες ραγοειδίτιδες, όπου υπάρχει φλεγμονή στο βυθό του ματιού. Ειδικότερα η φλεγμονή των αγγείων-αγγειίτιδα αποτελεί απόλυτη ένδειξη για πανοραμική φλουροαγγειογραφία. Η εξέταση μας βοηθάει να αποκαλύψουμε την πραγματική έκταση και βαρύτητα της αγγειακής φλεγμονής και να παρακολουθούμε με επαναληπτική εξέταση την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Πανοραμική φλουροαγγειογραφία σε περιστατικό ραγοειδίτιδας με διάχυτη αγγειίτιδα και εξιδρωματική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς σε έδαφος αγγειακού ψευδοόγκου.
Πανοραμική φλουροαγγειογραφία (wide-field) σε περιστατικό ραγοειδίτιδας με διάχυτη αγγειίτιδα και εξιδρωματική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς σε έδαφος αγγειακού ψευδοόγκου.
Πανοραμική φλουροαγγειογραφία με απεικόνιση ραγοειδίτιδας και αγγείτιδας στον αμφιβληστροειδή.
Πανοραμική φλουροαγγειογραφία με απεικόνιση ραγοειδίτιδας και αγγείτιδας στον αμφιβληστροειδή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, υπάρχουν και παιδιατρικές παθήσεις, όπου η πανοραμική φλουροαγγειογραφία μπορεί να έχει μεγάλη αξία και να μας αποκαλύψει την υποκείμενη νόσο, όπως το περιστατικό που φαίνεται παρακάτω, ενός παιδιού 12 ετών με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και ραγοειδίτιδα με αγγειίτιδα στον βυθό. Η αγγειίτιδα εντοπίστηκε στην περιφέρεια σε θέση που μόνο η πανοραμική φλουροαγγειογραφία (ευρέως πεδίου-wide field) θα μπορούσε να αποκαλύψει.

Πανοραμική φλουροαγγειογραφία και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς σε παιδί με συνοδό φλεγμονή των περιφερικών αγγείων,
Πανοραμική φλουροαγγειογραφία (wide-field) και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς σε παιδί με συνοδό φλεγμονή των περιφερικών αγγείων (επάνω αριστερά στην εικόνα).