Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Απόφραξη αρτηρίας & OCT Αγγειογραφία

Η απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς είναι μια σοβαρή και επείγουσα αγγειακή πάθηση του βυθού του οφθαλμού, η οποία χρήζει άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης. Η διάγνωση γίνεται βέβαια απο το ιστορικό, όπου ο ασθενής αναφέρει αιφνίδια, εντός  δευτερολέπτων ή λεπτών, μεγάλη μείωση στην όραση. Ανάλογα με το αν η απόφραξη αρτηρίας αφορά στην κεντρικό κλάδο ή σε κάποιο μικρότερο κλάδο της, μπορεί να υπάρχει είτε μεγάλη μείωση στην όραση ή κάποια σκιά σε κάποιο τμήμα του οπτικού πεδίου.

Αν ο ασθενής προσέλθει άμεσα στον οφθαλμίατρο, τότε η διάγνωση είναι κυρίως κλινική, δηλαδή με τη βυθοσκόπηση, εκτός βέβαια απο το ιστορικό, όπως αναφέραμε παραπάνω. Ο οφθαλμίατρος βλέπει μια λεύκανση του βυθού, όπου η ωχρά κηλίδα στην μέση φαίνεται κόκκινη (κερασόχρους ωχρά). Μπορεί να φανεί ακόμα και το μικρό έμβολο που έχει προκαλέσει την απόφραξη αρτηρίας. Αυτή είναι η τυπική εικόνα στην απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς. Επιπλέον, η φλουροαγγειογραφία μπορεί να καταδείξει το αγγείο που έχει αποφραχθεί και την περιοχή της ισχαιμίας.

Το διαγνωστικό πρόβλημα όμως γίνεται πιο σύνθετο, όταν ο ασθενής καθυστερήσει μερικές ημέρες να προσέλθει για εξέταση. Τότε η οξεία απόφραξη έχει παρέλθει και πλέον τα απεικονιστικά ευρήματα δεν είναι σαφή. Η εικόνα του βυθού δεν αποκαλύπτει σαφή λεύκανση του αμφιβληστροειδή, ενώ και η φλουροαγγειογραφία δεν είναι διαγνωστική. Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) μπορεί να δώσει μια υποψία της νόσου με το υπερανακλαστικό ενδοκυττάριο οίδημα. Ωστόσο, αυτή η εξέταση που δίνει άριστη απεικόνιση, σε αυτή τη φάση που ο ασθενής προσέρχεται καθυστερημένα μετά απο ημέρες, είναι η OCT Αγγειογραφία (χωρίς σκιαγραφικό). Συγκεκριμένα, το δισδιάστατο OCT en-face (μετωπιαίο επίπεδο) αποδίδει άριστα την περιοχή που ισχαιμεί και έχει νεκρωθεί και την οριοθετεί με ακρίβεια.

 

Η έγχρωμη φωτογραφία βυθού δεν αποκαλύπτει πάντα την αρτηριακή απόφραξη αμφιβληστροειδούς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να διακρίνει κανείς διαφορές ανάμεσα στις δυο εικόνες.
Η έγχρωμη φωτογραφία βυθού δεν αποκαλύπτει πάντα την απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να διακρίνει κανείς διαφορές ανάμεσα στις δυο εικόνες, όπου το πρόβλημα είναι στο αριστερό μάτι.

 

 

 

 

 

Το περιστατικό που δείχνουμε αφορά σε έναν ασθενή με παροδική αμαύρωση επι αρκετές ημέρες. Ο ασθενής έβλεπε σκιές γύρω απο το κεντρικό οπτικό του πεδίο που διαρκούσαν μερικά λεπτά. Αυτά τα επεισόδια ολιγόλεπτων αμαυρώσεων, δηλαδή συσκοτίσεων της όρασης κεντρικά ή γύρω απο το κεντρικό οπτικό πεδίο, είναι ύποπτα για κάποιο αγγειακό επεισόδιο είτε στην κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδή ή στο οπτικό νεύρο (ισχαιμική οπτική νευροπάθεια).

 

Εικόνα φλουροαγγειογραφίας στον ασθενή με τις παροδικές αμαυρώσεις δεν αποκαλύπτει περιοχές ισχαιμίας ή αποφραγμένα αγγεία.
Εικόνα φλουροαγγειογραφίας στον ασθενή με τις παροδικές αμαυρώσεις δεν αποκαλύπτει περιοχές ισχαιμίας ή αποφραγμένα αγγεία που να αποδεικνύουν απόφραξη αρτηρίας.
Η αρτηριακή απόφραξη της διπλανής εικόνας αποκαλύπτεται πλέον με την OCT-Αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό. Δείτε τις λευκές περιοχές στην δεύτερη στήλη, οι οποίες είναι οι ισχαιμικές περιοχές γύρω απο το κέντρο της ωχράς.
Η απόφραξη αρτηρίας της διπλανής εικόνας αποκαλύπτεται πλέον με την OCT-Αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό. Δείτε τις λευκές περιοχές στην δεύτερη εικόνα της μεσαίας γραμμής, οι οποίες είναι οι ισχαιμικές περιοχές γύρω απο το κέντρο της ωχράς και φαίνονται και στις πρώτες εικόνες των πρώτων γραμμών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε την ακριβή φύση του προβλήματος και κυρίως να μην μας ξεφύγει απο τη διάγνωση κάποια αρτηριακή απόφραξη, διότι αυτή μπορεί να σχετίζεται και να προοιωνίζει σοβαρό αγγειακό πρόβλημα και να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στο προσεχές μέλλον.