Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Οστέωμα χοριοειδούς

Οστέωμα χοριοειδούς-Γενικά

Το οστέωμα χοριοειδούς ανήκει στους καλοήθεις όγκους του χοριοειδούς χιτώνα του βυθού του οφθαλμού. Είναι σπάνιος όγκος, ο οποίος συνίσταται στην παρουσία οστίτη ιστού (ιστός των οστών) σε έκτοπη θέση, μέσα στον μάτι. Κανονικά δεν οφείλει να βρίσκεται στο μάτι αλλά στα οστά. Το οστέωμα χοριοειδούς μπορεί να επηρεάζει την όραση αλλά μπορεί και να είναι τελείως ασυμπτωματικό. Αυτό εξαρτάται από την εντόπισή του σχετικά με την ωχρά κηλίδα. Έτσι, όγκοι μακριά από την ωχρά κηλίδα δεν δίνουν συμπτώματα.

Χοριοειδικό Οστέωμα-Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από τον οφθαλμίατρο με την βυθοσκόπηση αρχικά. Ο όγκος φαίνεται ως μια κιτρινωπή μάζα στον αμφιβληστροειδή με ανώμαλα οδοντωτά όρια, όπως φαίνεται στο περιστατικό μας της παρακάτω εικόνας. Η οριστική διάγνωση όμως προκύπτει από σειρά ειδικών απεικονιστικών εξετάσεων που αναλύονται αμέσως παρακάτω.

Χοριοειδικό οστέωμα σε άνδρα ασθενή. Παρατηρείστε την λευκή βλάβη μεταξύ ωχράς και οπτικού νεύρου. Η βλάβη έχει ανώμαλα όρια.

 

 

 

 

 

 

 

Στο οστέωμα χοριοειδούς, η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτουμε, μας δίνει πληροφορίες για την εικόνα κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Κυρίως, η στοιβάδα του χοριοειδούς χιτώνα εμφανίζεται με μεγάλη αύξηση του πάχους, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία που βοηθούν στη διάγνωση. Επίσης, η OCT μας δίνει σημαντική πληροφορία για τυχόν ύπαρξη υγρού κάτω από την ωχρά κηλίδα, όπως στην περίπτωση που παρουσιάζουμε. Αυτό μπορεί να επηρεάζει την όραση και είναι ένδειξη για θεραπευτική αντιμετώπιση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε στη διάθεσή μας και την OCT-Αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό, ή αλλιώς Angio-OCT. Η χρησιμότητά της στο οστέωμα χοριοειδούς είναι στην ανίχνευση τυχόν χοριοειδικής νεοαγγείωσης. Αυτή τη συναντάμε κυρίως στην ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε πλήθος άλλων καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και στο οστέωμα χοριοειδούς.

Το οστέωμα χοριοειδούς στην Angio-OCT πιθανόν να καταδείξει χοριοειδική νεοαγγείωση. Στο εν λόγω περιστατικό δεν απεικονίζεται νεοαγγείωση, αλλά το πάχος του χοριοειδούς είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Επιπλέον,  οι επεμβατικές μέθοδοι, δηλαδή οι αγγειογραφίες με σκιαγραφικό είναι πολύ βοηθητικές. Η φλουροαγγειογραφία και η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη μας δίνουν χαρακτηριστικά προφίλ της βλάβης. Με αυτές τις εξετάσεις αποκλείουμε κάποιους άλλους καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους όπως το χοριοειδικό αιμαγγείωμα και το μελάνωμα. Έτσι, πλησιάζουμε τη διάγνωση, την οποία επιβεβαιώνουμε και με υπερηχογραφία του οφθαλμού.

Συνδυαστική αγγειογραφία με φλουροαγγειογραφία και ινδοκυανίνη στο οστέωμα χοριοειδούς των προηγούμενων εικόνων.

Οστέωμα-Θεραπεία

Το οστέωμα χοριοειδούς εφόσον διαγνωστεί αξιολογείται ως προς τη θέση του και τα συμπτώματα που προκαλεί, προκειμένου να αποφασιστεί τυχόν θεραπεία. Εάν βρίσκεται μακριά από την ωχρά κηλίδα δεν προκαλεί συμπτώματα, οπότε μπορεί να τεθεί υπό παρακολούθηση, δεδομένου ότι δεν μεγαλώνει γρήγορα ο όγκος. Σε περίπτωση όμως που βρίσκεται κοντά στην κεντρική περιοχή και συμμετέχει και η ωχρά κηλίδα με παρουσία υγρού, τότε μπορούμε να παρέμβουμε θεραπευτικά. Εφόσον, διαπιστωθεί βέβαια και παρουσία χοριοειδικής νεοαγγείωσης, τότε έχει ένδειξη η θεραπεία με εγχύσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF). Διαφορετικά, η θεραπεία που έχει δοκιμαστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα είναι η φωτοδυναμική θεραπεία, η οποία μπορεί να προκαλέσει υποστροφή του όγκου. Το περιστατικό που παρουσιάζουμε αντιμετωπίστηκε με φωτοδυναμική θεραπεία σε όλη την έκταση του υπερφθορισμού της φλουροαγγειογραφίας και παρουσίασε μείωση του υγρού κάτω απο την ωχρά κηλίδα.

Θεραπεία σε οστέωμα Οστέωμα χοριοειδούς με υπέγερση ωχράς κηλίδας. Αριστερά στην εικόνα διακρίνεται το υγρό κάτω από την ωχρά κηλίδα (μαύρο διάστημα) προ θεραπείας. Αριστερά μετά από φωτοδυναμική θεραπεία το υγρό έχει μειωθεί σημαντικά και υπάρχει βελτίωση στην οπτική οξύτητα.