Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Κνησμός στα μάτια

Καταρχάς, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν όντως πρόκειται για κνησμό, αφού αυτό το σύμπτωμα είναι απο τα πλέον περερμηνευόμενα στην οφθαλμολογία. Εάν, δηλαδή, o ασθενής τρίβει τα πάνω βλέφαρα σε όλη τους την έκταση, επί της δερματικής τους επιφάνειας, ή απλά τρίβει το σημείο του έσω κανθού, δηλαδή, την γωνία του ματιού προς την πλευρά της μύτης. Ο αληθής κνησμός αφορά μόνο στην πρώτη περίπτωση. Στην δεύτερη μιλάμε για άτυπο ερεθισμό, που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως ξηροφθαλμία, βλεφαρίτιδα κ.ο.κ. και όχι σε αμιγώς αλλεργικό μηχανισμό ο οποίος συνδέεται με τον αληθή κνησμό.

Επιπλέον, σημασία έχουν τυχόν άλλα συνοδά συμπτώματα, όπως καύσος, ερυθρότητα, εκκρίσεις (τσίμπλες) ή αίσθημα ξένου σώματος. Και βέβαια, η ακριβής εντόπιση των ενοχλημάτων (πάνω στην οφθαλμική επιφάνεια ή έξω απο αυτή, στην δερματική επιφάνεια των βλεφάρων) .

Συνήθως, στις μεγαλύτερες ηλικίες τα πιο κοινά αίτια οφθαλμικού ερεθισμού είναι:
1. η βλεφαρίτιδα, πρόσθια ή οπίσθια με διαφορετική αντιμετώπιση η κάθεμία
2. το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού λόγω ανεπαρκούς παραγωγής δακρύων ή λογω αυξημένης εξάτμισης/αστάθειας αυτών
3. η δερματοχάλαση των βλεφάρων με διαταραχή της ανατομικής και λειτουργικότητάς τους επάρκειας (σύνδρομο γιγαντιαίων κολπωμάτων)

Συνεπώς, γνωρίζοντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες ή με κάποια κλινική εξέταση μπορεί να διαγνώσει ο οφθαλμίατρος την ακριβή αιτία και ακολούθως να προτείνει την κατάλληλη αγωγή.