Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Angio OCT στην εκφύλιση ωχράς

Το Angio OCT ή αλλιώς OCT αγγειογραφία ή αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό είναι μια πρόσφατη τεχνολογία, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα πέρα απο το συμβατικό OCT να κάνουμε ταυτόχρονα στο ίδιο μηχάνημα και αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό.

Το Angio OCT, όπως έχουμε παρουσιάσει και σε σχετικά κείμενα στον ιστότοπό μας, μας βοηθάει ιδιαίτερα στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου. Μέχρι πρόσφατα, η OCT ήταν το βασικό εργαλείο παρακολούθησης σε ασθενείς που έκαναν θεραπεία με ενδοβόλβιες ενέσεις για την εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα. Όταν όμως θέλαμε να επιβεβαιώσουμε επίσημα την χοριοειδική νεοαγγείωση, η οποία είναι το βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο της υγρής εκφύλισης ωχράς, έπρεπε υποχρεωτικά να προβούμε σε αγγειογραφία με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό.

Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις χάρη στην ύπαρξη της Angio OCT μπορούμε εύκολα και με ασφάλεια να απεικονίσουμε τα αγγεία στην χοριοειδική νεοαγγειακή μεμβράνη, τόσο κατά την αρχική διάγνωση όσο και κατά την παρακολούθηση. Με βάση τα δεδομένα απο διεθνείς αλλά και δικές μας επιστημονικές εργασίες, σε ποσοστό περίπου 65% μπορούμε να ανιχνεύσουμε την χοριοειδική νεοαγγείωση αρχικά.

Όμως και κατά διάρκεια της παρακολούθησης, όπου για τους ασθενείς με εκφύλιση ωχράς είναι πλέον ισόβια και η νόσος πρέπει να είναι διαρκώς υπο έλεγχο ανα τακτά διαστήματα, η Angio OCT μας βοηθάει να εντοπίσουμε τυχόν αύξηση των διαστάσεων της χοριοειδικής νεοαγγείωσης. Βέβαια η OCT είναι εδώ και χρόνια η εξέταση ρουτίνας, η οποία μας δείχνει εαν υπάρχει υγρό στην ωχρά, ώστε να κρίνουμε εαν η νόσος είναι ενεργός. Παραταύτα, η σύγχρονη απεικόνιση στην εκφύλιση ωχράς μας δίνει τη δυνατότητα μαζί με την OCT να έχουμε και την Angiο OCT (δυο σε ενα). Έτσι, μπορούμε να μελετάμε ταυτόχρονα με την μεταβολή του υγρού και την μεταβολή της αιματικής ροής.

Angio OCT, όπου φαίνεται η απεικόνιση χοριοειδικής νεοαγγείωσης σε εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε 2 διαδοχικές επισκέψεις. ΠΑρατηρείστε, οτι ενώ στην κάτω στήλη το υγρό στην OCT δεν έχει αυξηθεί αριστερά συγκριτικά με την δεξιά εικόνα, στην επάνω στήλη υπάρχει μεγάλη αύξηση της νεοαγγειακής μεμβράνης δεξιά. Ο ασθενής αυτός χρειάζεται επανάληψη θεραπείας.
Angio OCT, όπου φαίνεται η απεικόνιση χοριοειδικής νεοαγγείωσης σε εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε 2 διαδοχικές επισκέψεις. ΠΑρατηρείστε, οτι ενώ στην κάτω στήλη το υγρό στην OCT δεν έχει αυξηθεί αριστερά συγκριτικά με την δεξιά εικόνα, στην επάνω στήλη υπάρχει μεγάλη αύξηση της νεοαγγειακής μεμβράνης δεξιά. Ο ασθενής αυτός χρειάζεται επανάληψη θεραπεία.
OCT En-Face με αύξηση των διαστάσεων της βλάβης στο ίδιο περιστατικό με την διπλανή φωτογραφία.
OCT En-Face με αύξηση των διαστάσεων της βλάβης στο ίδιο περιστατικό με την επάνω εικόνα.

Όπως έχουμε δεί άλλωστε με την τετραετή πλέον εμπειρία μας με την νέα αυτή τεχνολογία, σε κάποιο ποσοστό η ροή στην νεοαγγειακή μεμβράνη μεγαλώνει σημαντικά χωρίς να αυξάνεται αντίστοιχα το υγρό μέσα σε αυτή. Ο μόνος τρόπος για να το δούμε πλεόν αυτό είναι η Angio OCT, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά απο τα δυο περιστατικά που παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο. Στα περιστατικά αυτά η Angio OCT μας ανοίγει πλέον νέεςπροοπτικές, αφού μπορούμε να αλλάξουμε το θεραπευτικό μας σχεδιασμό και να κάνουμε θεραπεία, ενώ με την απλή OCT ενδεχομένως θα παρακολουθούσαμε τους ασθενείς χωρίς θεραπεία.

Angio OCT σε άλλο περιστατικό με εκφύλιση ωχράς και νεοαγγείωση. Παρατηρείστε επάνω δεξιά στον κοκκινο κύκλο πως η OCT αγγειογραφία μας δείχνει την αύξηση της νεοαγγειακής μεμβράνης,χωρίς αυτή να φαίνεται κάτω στην OCT ως αύξηση του υγρού.
Angio OCT σε άλλο περιστατικό με εκφύλιση ωχράς και νεοαγγείωση. Παρατηρείστε επάνω δεξιά στον κοκκινο κύκλο πως η OCT αγγειογραφία μας δείχνει την αύξηση της νεοαγγειακής μεμβράνης,χωρίς αυτή να φαίνεται κάτω στην OCT ως αύξηση του υγρού.
Εικόνα νεοαγγείωσης στον αμφιβληστροειδή σε ασθενή με RAP, όπως απεικονίζεται με OCT αγγειογραφία.
Εικόνα νεοαγγείωσης στον αμφιβληστροειδή σε ασθενή με RAP, όπως απεικονίζεται με OCT αγγειογραφία

Αφήσαμε τελευταία μια ξεχωριστή περίπτωση, η οποία ανήκει στην υγρή εκφύλιση της ωχράς και πλέον η Angio OCT είναι η ιδανική απεικονιστική μέθοδος. Πρόκειται για την αγγειωμάτωης αμφιβληστροειδούς RAP, όπου η νεοαγγείωση ξεκινάει επιφανειακά απο τον αμφιβληστροειδή και όχι απο τον χοριοειδή χιτώνα. Η μορφή αυτή κάνει πολλαπλές υποτροπές, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οπότε η πρώϊμη διάγνωση είναι σημαντική, ώστε η θεραπεία με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις να ξεκινήσει άμεσα.